Aktuality 46. ročníku
Zpět na výpis zpráv.Dny ruské kultury
2. 5. 2006 | Ruskou kulturu pomůže přiblížit i typická kuchyně Po loňských úspěšných Dnech skandinávské kinematografie je pro návštěvníky zlínského filmového festivalu pro děti a mládež letos připraven tématický celek zaměřený na ruskou kinematografii. Ruskou kulturu pomůže přiblížit i typická kuchyněPo loňských úspěšných Dnech skandinávské kinematografie je pro návštěvníky zlínského filmového festivalu pro děti a mládež letos připraven tématický celek zaměřený na ruskou kinematografii. Konat se bude po celou dobu festivalu, tedy od 28. května do 3. června. Pořadatelé vybrali zajímavá pásma hraných i animovaných filmů a zlínský festival uvítá řadu osobností ruského filmového i společenského života.
Festival uvede nové díly seriálu Jen počkej!
Do Zlína přijede Alexej Kotěnočkin, animátor, který navázal na legendární dílo svého otce a vytvořil další řadu seriálu Jen počkej! Diváci se mohou ve Zlíně těšit na premiérové uvedení nových dílů příběhů s pobudou Vlkem a šibalem Zajícem. Filmové fanoušky bude jistě zajímat i pozvání jednoho z nejvýznamnějších ruských režisérů a herců současnosti Nikity Michalkova, který u nás proslul zejména filmy Unaveni sluncem a Lazebník sibiřský. Tento významný tvůrce by měl do Zlína přicestovat i se svojí dcerou. Dalším hostem by měl být herec Oleg Tabakov, kterého mimo jiné proslavila role líného, srdečného a soucit vzbuzujícího Oblomova.
Ruská kuchyně není pouze boršč
Pro lepší poznání ruské kultury budou v Irské restauraci na hotelu Moskva v době trvání festivalu připravována typická ruská jídla. Přijďte se přesvědčit, že se nejedná jen o boršč a poznejte rozmanitost gastronomie našich sousedů.
Ruská kuchyně sice nepatří ve světové gastronomii k těm nejznámějším, ale rozhodně to neznamená, že by neměla co nabídnout. Tradiční ruská kuchyně - to jsou především pokrmy vynikající chuti, kaloricky bohaté, často i poměrně pracné pokrmy vyžadující delší dobu přípravy. Kromě všech druhů masa se zde hodně používají brambory, zelí, červená řepa, výrobky z obilovin a hlavně velké množství smetany, sladké i kysané.
Zavtrak, obed a uzhin
Základem ruské kuchyně jsou tři denní chody. Rusové svůj den začínají snídaní (zavtrak), která je velmi kalorická a skládá se hlavně z vajíček, klobás a sýru, které se většinou kombinují s chlebem a máslem. Výjimkou nejsou ani horké obilniny, které snídají zvláště maminky s dětmi.
Oběd (obed) se v Rusku připravuje na druhou hodinu odpolední a je nejdůležitějším jídlem dne. Začíná se předkrmem (zakuski), který představuje třeba kaviár, naloženou zeleninu, uzenou rybu nebo zeleninové saláty. Pak přichází na řadu polévka (pervoe – první chod a hlavní chod (vtoroe), jenž sestává z masa nebo ryby s bramborami, rýží, nudlemi či zeleninou. Nechybí ani dezert (tretye), kterým může být dort, ovoce nebo čokoláda.
V Rusku je běžné, že se po každém jídle podává šálek čaje a stejně jako v Anglii se rodina a přátelé scházejí u odpoledního čaje v 17 hodin.
Večerní jídlo (uzhin) bývá servírováno kolem 19 hodiny a jedná se o stejný pokrm jako u oběda, jen bez polévky a dezertu.
Nevyhnutelné jsou pirohy
Důležitou součást jídelníčku tvoří moučné výrobky, z nichž zřejmě nejznámější jsou pirohy. Pečou se z kynutého těsta a plní se nejrůznějšími masovými, zeleninovými, houbovými nebo obilovinovými nádivkami. Jedí se teplé i studené, a to buď samotné nebo jako příloha k hutným polévkám, které velmi často obsahují zelí, brambory či červenou řepu. Pravě tyto tři suroviny tvoří také základ nejoblíbenější ruské polévky – boršče. Pravý boršč je velmi hustý a obsahuje, kromě výše zmíněných surovin, ještě hovězí a vepřové maso, slaninu, klobásu, rajčata, cibuli a další kořenovou zeleninu. Kromě hutných borščů patří mezi tradiční ruské polévky také nejrůznější zeleninové šči, masové soljanky, rybí uchy, rosolniky či studené akrošky.
Už jste ochutnali bliny, charčo nebo sacebely? Nyní máte možnost!
Návštěvníci Irské restaurace v hotelu Moskva se během festivalového týdne mohou těšit na takové ruské speciality, jako jsou například bliny (plněné placky se zakysanou smetanou a kaviárem), Moskevský raskolník (polévka z vepřových ledvinek), Charčo (hovězí polévka se zeleninou), Ruské pelmeně (plněné těstoviny masem), Těftěli s rajčaty (směs hovězího a vepřového masa), Kručeníky Volyňské (plněný závitek z hovězího masa přelitý omáčkou),
Sacebely z vepřové panenky (opečený plátek masa přelitý šťávou), Smažené rybí zrazy (smažené rybí závitky) a mnoho dalších. Nebude chybět ani opravdu velká nabídka míchaných nápojů s vodkou.