Aktuality 45. ročníku

Zpět na výpis zpráv.

Výstava Academy of Motion Picture Arts and Sciences v Praze a Zlíně

11. 5. 2005 | Výstava fotografií Pat York pod názvem "Imaging and Imagining: The Film World of Pat York" je historicky první výstavou Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) v České republice. Ta se koná v sídle MK ČR v Nostickém paláci, kde bude zahájena m Po téměř ročním společném úsilí Generálního konzulátu ČR v Los Angeles a Ministerstva kultury ČR se pod záštitou ministra kultury Pavla Dostála koná historicky první výstava Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) v České republice – fotografií Pat York pod názvem "Imaging and Imagining: The Film World of Pat York".
Po loňské úspěšné výstavě ČR v AMPAS v Los Angeles „Český filmový plakát 20. století“ tak pokračuje spolupráce s touto světově významnou vzdělávací filmovou institucí – nyní uvedením výstavy významné americké fotografky a literární autorky, a to hned na dvou místech v České republice.
Hlavní výstava se koná v sídle MK ČR v Nostickém paláci, kde bude zahájena ministrem kultury P. Dostálem v úterý 31. 5. 2005 v 18.00 hod. Vernisáže se zúčastní kromě autorky také její manžel slavný herec Michael York a hlavní kurátorka a ředitelka programového oddělení AMPAS Ellen Harrington. Předpokládáme účast zástupců USA ambasády v Praze a mnoha VIP z České i Slovenské republiky, kam by výstava po 3 měsících uvádění v Praze měla zamířit.
Druhá část výstavy, vybraná u příležitosti zlínského mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, bude otevřena ve Zlíně v Galerii Fórum v neděli 29. 5. 2005 v 18.00 hod., rovněž za účasti všech výše zmíněných osobností.

Na základě této spolupráce s AMPAS Generální konzulát ČR v Los Angeles napomohl Zlínskému festivalu získat hlavního hosta festivalu – herce Michaela Yorka. Jemu je věnován festivalový večer 29. 5. 2005, kdy bude v 19.30 hod. uveden film „Tři mušketýři“, v němž sehrál M. York hlavní roli D´Artagnana, jež ho proslavila po celém světě.

Generální konzulát ČR v Los Angeles zorganizoval pro Zlínský festival také vytvoření tří filmových klapek losangeleskými umělci, které jsou součásti kolekce, jež na závěr festivalu bude vydražena. Výtěžek jde jako každý rok na podporu školství, které vychovává ve Zlíně mladé animátory. Klapku umělecky ztvárnila Pat York, Jaroslav Gebr, známý filmový výtvarník a malíř Oton Kovařík.

Program M. Yorka v Praze, na kterém se organizačně podílel Generální konzulát ČR v LA, bude zahrnovat i večer v Divadle Archa 1. 6. 2005, kdy v 18.00 hod. bude promítnut film Kabaret, kde M. York spolu s Lizou Minelli ztvárnil hlavní roli. Ve 20.00 hod. pak bude následovat Beseda s Michaelem Yorkem a Miroslavem Donutilem „O herectví filmovém i divadelním“. M. York je vedle svých filmových rolí také hercem shakespearovským, absolventem Oxfordské university. Debaty se zúčastní děkan FAMU Michal Bregant a bude ji simultánně tlumočit filmová historička Dana Hábová.

Margita Fuchsová
generální konzulka ČR v Los Angeles


Shrnutí akcí manželů Yorkových v ČR

29.5.05 Zlín – Filmový festival
18.00 hod. Akademické centrum, Galerie Forum
Otevření výstavy AMPAS Pat York

19.30 hod. Slavnostní festivalové uvedení filmu „Tři mušketýři“
Akademické centrum

31.5.05 Praha
18.00 – 20.00 Slavnostní zahájení výstavy AMPAS Pat York ministrem kultury
Pavlem Dostálem
Nostický palác, Maltézské náměstí 471/1

1.6.05 Praha – Divadlo Archa
18.00 Uvedení filmu „Kabaret“
20.00 Beseda s Michaelem Yorkem a Miroslavem Donutilem „O herectví filmovém i
divadelním“


www.zlinfest.cz
www.mzv.cz/losangeles
www.michaelyork.net
www.archatheatre