Aktuality 45. ročníku

Zpět na výpis zpráv.

Zlínský filmový festival zavítá do Brna

8. 5. 2005 | Poprvé ve své historii zavítá zlínský Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež do Brna a místnímu obecenstvu se představí hned třemi zajímavými akcemi

Poprvé ve své historii zavítá zlínský Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež do Brna a místnímu obecenstvu se představí hned třemi zajímavými akcemi. Festival je nejstarší akcí svého druhu na světě a patří k významným událostem ve světovém festivalovém kalendáři. Letošní 45. ročník se uskuteční ve dnech od 29. května do 4. června 2005 ve Zlíně. Festival se letos, ještě před spuštěním samotného festivalového klání, předvede i brněnským divákům třemi vybranými akcemi.

Výstava originálních filmových klapek
Již osmým rokem oslovuje Filmový festival ve Zlíně renomované umělce z České republiky a ze zahraničí, aby výtvarně pojali filmovou klapku a přetvořili ji ve skutečné umělecké dílo. Expozice klapek je v době před festivalem prezentována na výstavách v zahraničí, v Praze, ve Zlíně a letos se představí také v Brně. Jak se autorům klapky povedly se může každý Brňák přesvědčit na výstavě Filmové klapky Minisalon 2005 v Galerii Dílo na Běhounské ulici, která bude otevřena slavnostní vernisáží v pondělí 9. května 2005 v 17.00 hod. Výstava potrvá do 20. května 2005.

Brněnské štěk Zlínského psa
Akce s názvem Brněnské štěk proběhne 16. května 2005 od 20.00 h v brněnském kině Palace Cinemas Špalíček. Projekce filmů studentů Filmové školy Zlín a vítězných filmů loňského ročníku Zlínského psa by měly být tím správným odreagováním od všedních starostí. Akce je součástí programu 45. Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež – Zlín 2005 a v Brně si odbude svou premiéru. Studentské filmové setkání Zlínský pes přinese mezinárodní soutěžní přehlídku studentských filmů, nesoutěžní filmové projekce, workshopy domácích a zahraničních filmových profesionálů, divadlo, hudbu, sport a spoustu další zábavy.

Kino na kolejích přiveze večerníčky
Promítání krátkých dětských filmů a večerníčků ve speciálně upraveném vlakovém vagóně, tzv. Kinematovlaku, bude na malé návštěvníky čekat na brněnském nádraží. Do Brna přijede tento pojízdný kinosál v doprovodu výstavního a salónního vozu ve čtvrtek 26. května 2005. Od 8 do 14 hodin bude dopolední promítání rezervováno pro školy, od 14 do 16 hodin bude mít do Kinematovlaku přístup široká veřejnost. Vstup na všechny projekce do kina na kolejích je zcela zdarma.