Aktuality 45. ročníku

Zpět na výpis zpráv.

Filmové klapky jako umělecká díla

22. 4. 2005 | První část výstavy FILMOVÉ KLAPKY - MINISALON 2005 byla zahájena 18. dubna vernisáží v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky

Vernisáží Minisalon 2005 byla v pondělí 18. dubna 2005 zahájena první část výstavy filmových klapek, která se již po druhé představila v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Výstava zahrnující 98 filmových klapek výtvarně ztvárněných umělci různých oborů z České republiky i zahraničí potrvá do 26. dubna 2005.

Vernisáž, které se zúčastnili zástupci zlínského filmového festivalu a někteří z autorů vystavovaných klapek, zahájil prezident festivalu Vítězslav Jandák. „Jsme velmi rádi, že se výstava filmových klapek pořádá právě v těchto prostorách. Myslíme si, že zlínský festival do Parlamentu jaksi patří a to nejenom z důvodu velké podpory, které se od poslanců festivalu dostává“, pronesl Vítězslav Jandák na uvítanou všech přítomných.
Další část výstavy bude otevřena 27. dubna 2005 v 18:30 hodin v České galerii 33 na Malostranském náměstí a výstava potrvá až do 6. května 2005. Poté se přesune do Galerie Dílo v Brně, kde budou filmové klapky vystaveny od 9. května do 20. května 2005. Od 29. května budou klapky k vidění v prostorách Academia Centra Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Již osmým rokem oslovuje Filmový festival ve Zlíně řadu renomovaných umělců z České republiky a ze zahraničí, aby výtvarně pojali filmovou klapku a přetvořili ji ve skutečné umělecké dílo. Expozice klapek byla v době před festivalem prezentována na výstavě v Los Angeles, další výstavní místa jsou v Praze, Brně a ve Zlíně. Závěr festivalu tradičně graduje nejen udílením cen, ale i aukcí klapek. Ta se letos uskuteční 3. června 2005 od 14:00 v aule Academia Centra Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Výtěžek slouží na podporu absolventských studentských filmů vznikajících na Filmové škole ve Zlíně. Díky rekordnímu počtu účastníků samotné aukce, zájmu českých i zahraničních hostů festivalu i pozornosti médií byla v loňském roce dosažena historicky nejvyšší částka získané v dražbě, která dosáhla 1 331 000,- Kč.

Jedním z nejlépe dražených autorů bývá každoročně výtvarník Libor Vojkůvka. Tradiční se také stala osobní účast samotných autorů na aukci, kteří pozorně a s napětím sledují, jak si v pomyslném žebříčku úspěšně vydražených autorů stojí. Nejvíce sledovaným je „souboj“ Ivy Hüttnerové a Kristiana Kodeta, jejichž klapky přinášejí po Vojkůvkovi nejvyšší finanční částky v aukci. Mezi dalšími autory najdeme například Miloše Nesvadbu, Josefa Velčovského, Jiřího Dudychu, Václava Duška, Barbaru Issu Wagner, Jiřího Brázdu, Pavla Pardyho nebo Ivana Polcara.

Foto z vernisáže v sekci FOTOGALERIE.