Aktuality 45. ročníku

Zpět na výpis zpráv.

Filmové klapky již putují do Prahy

15. 4. 2005 | Výstava filmových klapek proměněných ve skutečná umělecká díla bude otevřena již 18. dubna 2005 v rostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR
Neodmyslitelnou součástí doprovodného programu Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně je výstava a následná aukce filmových klapek. Letos už poosmé se renomovaní umělci chopili filmových klapek, aby je přetvořili na skutečná umělecká díla, která pak v aukci přinesou peníze na podporu studentských filmů vznikajících na Filmové škole ve Zlíně.

Poprvé se výstava a aukce konala v roce 1998. Tehdy se ve výstavní síni Galerie Viva ve Zlíně sešlo 26 klapek. Během krátké doby se práce na klapkách stala pro české výtvarníky prestižní záležitostí a kolekce klapek pro rok 2004 čítala neuvěřitelných 111 kusů.

Nová kolekce klapek pro rok 2005 byla v období před festivalem vystavena na prezentačních vernisážích v zahraničí. V průběhu měsíce dubna a května 2005 jsou klapky k vidění v Praze, Brně a ve Zlíně. Pražská výstava bude otevřena 18. dubna v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, veřejně pak bude přístupná v České galerii 33 na Malostranském náměstí od 27. dubna do 6. května. Brňáci se mohou přijít podívat do Galerii Dílo v Běhounské ulici od 9. května do 20. května. Ve Zlíně budou klapky vystaveny od 29. května ve foyer Academia Centra Univerzity Tomáše Bati na ul. Mostní. Samotná aukce klapek se uskuteční 3. června 2005 od 14:00 hod. v aule Academia Centra Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.