Aktuality 45. ročníku

Zpět na výpis zpráv.

Kamera, klapka, akce!

16. 3. 2005 | Od soboty 12. března do pondělí 14. března se ve filmových studiích na zlínském Kudlově natáčela festivalová znělka. Autorem námětu, scénáře i režisérem znělky byl Karel Janák jehož teenagerovská komedie Snowboarďáci zabodovala začátkem roku v českých kin

Uplynulý víkend se filmové studio na Kudlově ve Zlíně změnilo ve virtuální svět Matrixu, v pohádkové Bradavice, kreslený svět Simpsons a dobrodružstvím nabitý svět Indiana Jonese. Od soboty 12. března do pondělí 14. března 2005 zde probíhalo natáčení nové hrané festivalové znělky, pro kterou se festival rozhodl po dlouhých osmi letech.

Hlavní představitelé znělky jedenáctiletý Roman Hanák a patnáctiletá Ema Jurková se během tří natáčecích dnů proměňovali v pohádkové bytosti, hrdiny holywoodských trháků i animované postavičky téměř jako mávnutím proutku. Ovšem za každou proměnou byla tvrdá práce maskérky a kostymérky a mladí herci museli v maskérně leckdy trávit až dvě hodiny.

Že práce režiséra není snadná se přesvědčil Karel Janák, který začínal natáčení s pořádnou chřipkou. Pokud byste hledali na place zuřivě poskakující postavu vysvětlující hercům co mají dělat, hledali byste marně. Režisér seděl ve svém křesle, ukrytý pod vrstvami péřové bundy a deky. Čas od času se přeci jenom osmělil, odhalil se a začínajícím hereckým hvězdičkám předvedl další scénu. To si velmi pochvaloval Roman Hanák: „Režisér je moc hodný a všechno umí vysvětlit.“ Ani Karel Janák nešetřil chválou a byl s výběrem hlavních postav velmi spokojený: „Jsou výborní, já jsem z nich nadšený. Jsou skvěle fotogeničtí, skvěle hrají a taky hodně vydrží, což je při téhle práci důležité.“ Trpělivost byla opravdu důležitou výbavou každého z pětadvaceti členného natáčecího štábu, doba mezi jednotlivým natáčením se někdy protáhla až na dvě hodiny.

Říká se, že práce s dětmi a se zvířaty je postrachem pro každého režiséra. Karel Janák si ve Zlíně vyzkoušel obojí. "Já s dětmi pracuji moc rád. Důležité je se s dětmi skamarádit. Nakonec zjistíte, že je to zábava." Během posledního natáčecího dnu se mohl přesvědčit, jestli i s natáčením se zvířaty je taková zábava jako s dětmi. V nejobávanější scéně se Ema Jurková alias partnerka Indiana Jonese proplétá mezi několika potkany. Scéna se ovšem podařila natočit na první ostrý záběr a i když Ema vřískala o sto šest, potkani se dle pokynů režiséra chovali podle scénáře a po zhasnutí kamery zůstali způsobně na svém místě a nikam se nerozutekli.

Po poslední klapce natočený materiál ihned putoval do studia počítačové animace UPP v Praze, kde s přidáním několika triků teprve vznikne kompletní znělka festivalu. Tu budou mít diváci šanci zhlédnout nejen před projekcemi v době konání festivalu, ale také na obrazovce České televize a v kinech.

Štáb festivalové znělky: scénář a režie - Karel Janák, architekt - Milan Býček, kameraman - Jan Střítežský, masky - Jana Dopitová, kostýmy - Kateřina Štefková (výtvarnice kostýmů divadla Na zábradlí).

Fotky z natáčení si můžete prohlédnout v sekci O FESTIVALU / FOTOGALERIE.