Aktuality 45. ročníku

Zpět na výpis zpráv.

Prezentace v Moskvě byla úspěšná

4. 2. 2005 | Prezident festivalu Vítězslav Jandák absolvoval společně se svým kolegou, programovým ředitelem Petrem Kolihou, ve dnech 31. ledna – 3. února úspěšnou pracovní cestu do hlavního města Ruské federace Moskvy. Jejich cesta měla dva hlavní důvody

Prezident zlínského Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Vítězslav Jandák absolvoval společně se svým kolegou, programovým ředitelem Petrem Kolihou, ve dnech 31. ledna – 3. února úspěšnou pracovní cestu do hlavního města Ruské federace Moskvy.

Jejich cesta měla dva hlavní důvody. Jednak získat filmy pro uvedení na letošním ročníku festivalu a také přichystat představení ruské kinematografie v oblasti tvorby pro děti, která má být na programu festivalu v roce 2006. Den ruské kinematografie v příštím roce naváže na letošní Den skandinávské a pobaltské kinematografie a na předchozí představení francouzského a německého filmu v letech 2003 a 2004.

Mise byla velmi úspěšná. Oba představitelé zlínského festivalu se setkali s vedoucím mezinárodního oddělení Svazu kinematografistů Ruské federace panem Kolosovem, dohodli se na pravidelné spolupráci s vedoucím oddělení kinematografie Federální agentury pro kulturu a kinematografii Sergejem Lazarukem, setkali se také s českým velvyslancem v Ruské federaci Jaroslavem Baštou. Navštívili filmové ateliéry Gorkého, které letos oslavují devadesáté narozeniny a specializují se na tvorbu pro děti, jednali v Mosfilmu a do poroty letošního ročníku pozvali slavného ruského režiséra Alexandra Mittu.

Součástí návštěvy Moskvy byla i tisková konference v Českém centru, která proběhla 1. února a zúčastnilo se jí na padesát novinářů.

Oba pánové se vrátili z Moskvy s velmi dobrými pocity a doufají, že i jejich další cesty budou neméně úspěšné. Po nedávné cestě do Ameriky, kde Filmový festival Zlín představili v Los Angeles, se chystají do Berlína, kde bude festival prezentován ve dnech 10. – 20. 2. 2005 jako oficiální partner stánku Českého filmového centra na Film Marketu 55. IFF Berlinale.

Pozoruhodné bylo i cestování obou pánů. Zatímco Petr Koliha zvolil jako dopravní prostředek letadlo, Vítězslav Jandák vsadil na vlak. Důvodem ovšem nebyly obavy, aby při eventuální nehodě nepřišel festival o svůj mozkový trust. Vše je mnohem prozaičtější – prezident festivalu prostě letadlům nedůvěřuje.