Aktuality 45. ročníku

Zpět na výpis zpráv.

Festival a jeho zahraniční prezentace

26. 1. 2005 | Programový ředitel Petr Koliha a prezident festivalu Vítězslav Jandák se v nejdližších dnech chystají na zahraniční prezentaci festivalu v Moskvě a Berlíně. Tyto aktivity navazují na podzimní cestu zástupců festivalu do Los Angeles


MOSKVA

Zástupci Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně uskuteční ve dnech 29. 1. – 3. 2. 2005 pracovní cestu do Moskvy. Cílem této cesty je především představení festivalu a navázání kontaktů s filmaři z východní Evropy. Dalším z důvodů tohoto pobytu je plánované představení ruského filmu v rámci Dne ruské kinematografie na festivalu v roce 2006. Pobyt v Moskvě je organizován ve spolupráci s Českým centrem v Moskvě, kde se uskuteční dne 1. 2. 2005 od 11:00 i plánovaná tisková konference s prezidentem festivalu Vítězslavem Jandákem a programovým ředitelem Petrem Kolihou. V průběhu svého pobytu v Moskvě se Jandák s Kolihou setkají s představiteli Ministerstva kultury RF, zástupci Svazu ruských kinematografistů, s producenty, významnými filmovými studii a zástupci ruských filmových festivalů.

Kontakty na České centrum v Moskvě:

České centrum Moskva
Areál Velvyslanectví ČR v Moskvě
Julius Fučíka 12/14
123056 Moskva

Tel.: +7 095 933 46 68 (Kateřina Ovčinniková)
GSM: +7 916 882 10 17 (JUDr. Kateřina Novotná, ředitelka ČC)
Fax: +7 095 251 48 36
E-mail: kotenova@czech.cz

BERLÍN

Neméně významnou je následná prezentace zlínského festivalu v rámci Berlinale 2005. Festival se Berlinale zúčastní jako oficiální partner stánku Českého filmového centra a jeho zástupci budou v Berlíně přítomni po celou dobu jeho konání tj. od 10. 2. do 20. 2. 2005. Ve dnech od 10. 2. do 16. 2. bude v Berlíně osobně přítomen i programový ředitel Petr Koliha. Prezident festivalu Vítězslav Jandák se berlínského festivalu zúčastní ve dnech od 14. 2. do 16. 2.

Číslo stánku na marketu v Berlíně: 11
Telefonní číslo do stánku: +49-30-212 36 965

LOS ANGELES

Cesta do Moskvy a Berlína navazuje na podzimní prezentaci festivalu v Los Angeles. Zde zástupci festivalu společně s reprezentanty Města Zlína a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně prezentovali na půdě Českého konzulátu v LA město Zlín a jeho bohatou filmařkou tradici. Poprvé v historii festival využil ke svému představení v zahraničí část výstavní expozice filmových klapek, jejichž výstava a aukce jsou tradiční součástí doprovodného programu festivalu (více k výstavě na www.zlinfest.cz). Během svého pobytu absolvovali představitelé festivalu návštěvu tamních filmových studií i několika filmových škol. Setkali se taktéž s držitelem Oskara za nejlepší krátkometrážní animovaný film z roku 1998, českým rodákem Janem Pinkavou, který přislíbil svou účast na festivalu ve Zlíně pro rok 2006. Další významné setkání proběhlo s animátorem Pixar Animation Studios, Andrew L. Schmidtem, který byl přizván k účasti v mezinárodní porotě pro animovaný film pro rok 2005. Pan Schmidt toto pozvání přijal. Cesta do LA a setkání s Ellen M. Harrington, členkou Academy of Motion Picture Arts and Science (každoročně uděluje světoznámá filmová ocenění Oskar), bylo pro letošní festival a obohacení jeho programu taktéž důležité. Nejenže paní Harrington přislíbila vystoupení v rámci workshopů Zlínského psa, ale je i kurátorkou výstavy fotografií americké fotoreportérky a spisovatelky Patricie York, manželky anglického herce žijícího v Americe Michaela Yorka. Díky přičinění paní Harrington a české konzulky paní Fuksové se budou moci festivaloví hosté potěšit pohledem na její zajímavé fotografie i slavný manželský pár. Michael York, známý například z filmů Tři mušketýři, Kabaret nebo Potulný herec, plánuje se svou manželkou navštívit zlínský festival ve dnech 29. a 30. 5. 2005.