Aktuality 45. ročníku

Zpět na výpis zpráv.

Karel Janák: Točit znělku pro filmový festival je pro režiséra pocta

6. 1. 2005 | Po dlouhé době bude mít zlínský festival hranou podobu své znělky. Natočí ji režisér Karel Janák, jehož teenagerovská komedie Snowboarďáci v současné době boduje v českých kinech

Po dlouhé době bude mít zlínský festival hranou podobu své znělky. Ta je určena nejen pro promítání před projekcemi v době konání festivalu, ale taktéž k uvedení na obrazovce České televize a v kinech. Pro festival ji natočí režisér Karel Janák, jehož teenagerovská komedie Snowboarďáci v současné době boduje v českých kinech. Z celkem 13 dívek a 10 chlapců si Janák vybíral v úterý 4. ledna na druhém kole castingu děti, které se stanou tvářemi festivalu pro rok 2005 a ztvární hlavní postavy ve filmové znělce.

Říká se, že práce s dětmi a se zvířaty je postrachem pro každého režiséra. Je tomu skutečně tak?
"Já s dětmi pracuju moc rád. Ještě před Snowboarďákama jsem točil s dětmi svůj absolventský film a poté film pro děti s Českou televizí. Důležité je se s dětmi skamarádit. Nakonec zjistíte, že je to zábava."

Jak se stalo, že točíte znělku právě pro zlínský festival?
"Já nevím, možná je to tím, že jsem teď udělal Snowboarďáky. Navíc mám Zlín hodně rád a jezdím sem. Jednoho dne mi zavolali z festivalu a nabídli mi, abych pro ně znělku natočil. To je pro každého režiséra pocta a prestižní záležitost. A tak jsem nabídku přijal."

Můžete nám prozradit o čem nová znělka zlínského festivalu bude?
"Předložil jsem vedení festivalu pět námětů, ze kterých si právě vybírají. Do pátku by mělo být rozhodnuto. Půjde o půlminutový šot, ve kterém děti ukážeme jako hollywoodské star. Bude to vlastně takové hraní si třeba na Indiana Jonese, Terminátora nebo Pretty Woman."

Našel jste při castingu děti, které jste hledal?
"Já jsem velmi spokojený. V Praze na castingy chodí stále stejné děti, od kterých už víte, co můžete čekat. Tady je to pro mě zajímavá změna. Děti jsou bezprostřednější."